zaterdag 28 juli 2012

FULUFJÄLLETS NATIONAAL PARK



Een dikke 250km ten noorden van Ekshärad, waar mijn stageplaats is, ligt nationaal park Fulufjällets. Daar bevindt zich de hoogste waterval van Zweden (ongeveer 100m hoog). Hierbij zou een koppel waterspreeuwen (Cinclus cinclus) moeten zitten, en dit vind ik uiteraard interessant! Dus we gingen met z'n alle naar de Njupeskär waterval. De hele heenweg (+ 4 uur rijden) regende het, daar aangekomen begon het helaas nog harder te regenen. Maar ach, in de douche wordt je toch ook nat? Dus we begonnen aan de wandeling naar de waterval, en wat is het landschap daar mooi! Aangekomen bij de waterval werd de waterspreeuw al snel gespot en kon ik in de stromende regen verschillende (mislukte) foto's maken van een adult. Even later (nog steeds regen!) kwam ook een andere adult en een juveniel naar het water toe. Ondertussen hagelde het nét niet, maar het juveniel kwam steeds dichterbij en daar is de foto van!
Vlug mijn camera weer ingepakt en de route -helemaal doorweekt- afgelopen, genietend van het prachtige landschap. Onderweg heb ik ook nog een landschapje gemaakt.

woensdag 25 juli 2012

ZWEDEN





Zoals sommigen van jullie weten ben ik op dit moment in Zweden, voor mijn stage. 1 juli ben ik hier aangekomen en ik blijf tot 9 september. Hier loop ik stage bij Moose-World in Ekshärad. Uiteraard kan ik ook uurtjes vrijmaken om te fotograferen! Het weer is sinds ik hier ben niet echt goed, veel regen en maar af en toe zon, daar maak ik dan ook gebruik van!
Op de eerste foto zie je een adder, deze 'woont' al sinds ik hier ben in de achtertuin (hele lap grond!) van mijn stagebedrijf.
Op de tweede foto een landschap van de vele riviertjes die er hier zijn.
De derde foto is van een vuurvlinder.
De vierde foto is wel heel bijzonder vind ik! Dit heb ik gevonden bij een stukje waar ook grauwe klauwieren zitten. Klauwieren prikken hun prooi op takken om deze makkelijker op te kunnen eten, zo ook bij deze levendbarende hagedis. De klauwier heeft de kop van de hagedis eraf gehaald waardoor een kleintje uit de opening is gaan hangen. Nogmaals; erg bijzonder vind ik!
En op de vijfde en tot nu toe laatste foto twee parende heideblauwtjes.