zondag 25 september 2011

LIBELLEN

Kempense heidelibel
Kempense heidelibel
Kempense heidelibel
Paardenbijter (Aeshna mixta)
Bandheidelibel (Sympetrum pedemontanum)
In een prachtig gebied komt de zeldzame kempense heidelibel (Sympetrum depressiusculum) voor, daar ben ik naar opzoek geweest en heb ze gevonden! Naast de kempense heidelibel hebben we nog verschillende soorten meer gezien.

zaterdag 17 september 2011

BEVER

Om te beginnen een leuk stukje landschap.
Zo ziet het er daar uit, een prachtige burcht, met ernaast een grote dam.
Het water wat je ziet is ontstaan door de dam die de bevers gemaakt hebben, het was eerste en klein stromend beekje!
De eerste bever van de avond, met op de achtergrond de dam.
Bever.
Bever.
Bever.
Samen met Jo Hermans en Gerard Schouten ging ik naar de burcht van een bever (Castor fiber). Bij aankomst keek ik mijn ogen uit, wat een prachtige bouwwerken hadden ze in elkaar geknutseld! Verschillende dammen en natuurlijk de burcht. Na een tijdje gewacht te hebben kwam de eerste bever uit de burcht, uiteindelijk hebben we verschillende bevers gezien van verschillende maten, kleine bevertjes van ongeveer 40cm en grote van ongeveer 1,20m! Erg indrukwekkend.
Op de terugweg gingen we nog zoeken naar vuursalamanders (Salamandra salamandra) maar deze hebben we helaas niet gevonden...

zaterdag 10 september 2011

OOSTVAARDERSPLASSEN

Aalscholver (Phalacrocorax carbo)
Aalscholver
(Amerikaanse? ring op de snavel) tafeleend (Aythya ferina)
Visdief (Sterna hirundo)
Knobbelzwanen (Cygnus color)
Bever? (Castor fiber) Beverrat? (Myocastor coypus)
Bever? Beverrat
Ruigpootbuizerd? (Buteo lagopus)
Edelherten (Cervus elaphus)
Lepelaar (Platalea leucorodia)
Samen met drie mensen van het IVN een weekend naar de Oostvaardersplassen geweest, een prachtig gebied in Flevoland.
's Morgens in het donker zaten we al in de eerste vogelkijkhut van de dag, waar na een tijdje de lepelaar kwam. Daarna toen deze wegvloog samen met veel ganzen zijn we naar een andere vogelkijkhut gegaan waar we onderweg edelherten zagen, en vanuit de kijkhut nog veel meer, en ook de zeearend! Toen we weer terug gingen zagen we in een boom een buizerd zitten, waarschijnlijk zelfs een ruigpootbuizerd! En toen we op een bruggetje stonden zagen we dat er iets aan kwam zwemmen, wat heel erg op een bever leek, maar het kon natuurlijk ook een beverrat zijn. Volgens iemand in het bezoekerscentrum was het een bever. Erg leuk dus! Daarna gingen we nog even kijken in de vogelkijkhut waar we als eerste waren en daar kwamen twee knobbelzwanen aangevlogen. Daarna naar weer een andere kijkhut waar aan de zee-kant een visdief op een paaltje zat. Daarna toen we naar de laatste kijkhut van de dag wilde gaan kwamen we eerst in bezoekerscentrum ''De Trekvogel'' waar een man ons vertelde dat er vlak bij een klein waterhoen gezien was! Die wilde ik natuurlijk ook wel zien, dus wij er naartoe, maar aangekomen bij de vele auto's die er stonden hoorde we dat de klein waterhoen al enkele uurtjes niet meer gezien was. Dus toch maar weer terug naar de geplande kijkhut waar ik de aalscholver op de foto heb gezet, en de tafeleend. Een erg leuk weekend was het!

maandag 5 september 2011

GRASDUINEN/ROOTS NATUURFOTOWEDSTRIJD


Al een paar jaar doe ik mee aan de jaarlijkse natuurfotowedstrijd van Roots (naam was voorheen Grasduinen). Enkele weken geleden kreeg ik een mailtje waarin stond dat ik prijs heb bij deze wedstrijd! Een van mijn vijf ingezonden foto's zat bij de beste 15 van ongeveer 2250 foto's.
Gister was het zover, de prijsuitreiking. Daar aangekomen kwam ik meer bekende fotografen tegen. Na wat gedronken te hebben moest iedereen naar een andere zaal komen in Kasteel Woerden, waar je alle winnende foto's kan bewonderen. Dus toen wist ik welke foto van mij prijs heeft. Net als Marijn Heuts al had gezegd, het wordt net de foto die je zelf niet verwacht! Toen begon de prijsuitreiking. ''Categorie jongeren t/m 17 jaar, 2e prijs gaat naar Jonathan Boot met de foto van de staande vos''. Helaas was hij niet aanwezig. Toen kwam de eerste prijs, ''de eerste prijs gaat naar; Jarno van Bussel met de foto van de boomkikker''. Heel erg tevreden ging ik naar voren waar ik mijn prijs overhandigd kreeg, een lang weekend of midweek voor twee personen naar een Stayokay-hostel, en mijn foto staat samen met ruim andere 100 foto's in de Roots natuuragenda 2012. En toen kwam de rest nog van de (volwassen) categoriën, vogels, planten, insecten, landschap enz. enz. Na de prijsuitreiking kreeg ik veel felicitaties en heb ik natuurlijk ook de andere winnaars gefeliciteerd, nog wat gedronken en toen gingen we kijken naar de andere tentoonstelling in het kasteel. Danny Ellinger heeft een prachtige tentoonstelling over weidevogels. Na dit alles zéér tevreden naar huis gegaan. Hier de winnende foto, en ik bij de foto.
Voor alle andere winnaars, en fotografen waarvan een foto in de agenda staat, gefeliciteerd!