maandag 21 juli 2014

AN DE BLÈVE

Ehm, ik bedoel natuurlijk aan de Amblève! Deze zomer heb ik anderhalve week vertoefd in de ardennen in België, een mooie camping aan een rivier, de Amblève. We hebben mooie dagen gehad met goed weer, en veel fotogenieke momenten!
Een prachtig bos in de mis, vlak bij het bekende riviertje La Hoëgne. 

Behalve La Hoëgne was er nog een ander prachtig riviertje was ook nog eens vlak bij de camping was. Ninlingspo genaamd. Tussen alle mensen door waren er ook rustige momenten, genieten!

Tijdens de eerste wandeling vonden we twee volwassen vuursalamanders in een oude bunker van WOII. Helaas onbereikbaar, maar wel prachtig om te zien, mijn eerste vuursalamanders ooit! Tijdens een andere wandeling enkele dagen later vond ik een klein exemplaar (+ 5cm) die stukje bij beetje mee werd gesleurd door het stromende water. Een prachtig moment op de eerste herfstbladeren met het reflecterend water.

De buren op de camping kennen de omgeving daar erg goed. Ze raadde ons aan naar de steengroeve te gaan. Aangezien je in Nederland geen openbare steengroeve hebt, zijn we dezelfde middag nog gaan kijken. Prachtig om door zo'n steengroeve heen te lopen! Erg veel bijzondere vlindersoorten (denk aan Spaanse Vlag en Rotsvlinder), maar ook veel muurhagedissen. Erg fotogenieke beestjes!

Nog zo'n bijzonder iets. Bijna elke avond kwamen er twee bevers langs de camping gezwommen. Bij het zien van een bever rukte heel de camping uit en stonden er soms wel 50 man roepend, wijzend en rennend aan de waterkant te kijken. De bevers trokken zich er niks van aan. Maar aangezien de rivier best breed is, was het geen goede plek om mooie foto's te kunnen maken. Enkele dagen later ben ik 's middags de burcht gaan opzoeken, maar om ze niet te verstoren ben ik op een afstandje gebleven. Op zo'n 100 meter tussen de camping en de burcht lag een omgeknaagde boom (ongelofelijk dik!!), hier was onlangs nog aan gegeten door de bever kon ik zien. 's Avonds teruggegaan en mezelf opgesteld in de hoop dat de bever zijn diner verder ging houden. Toen de zon al achter een berg verdwenen was, en ik mijn ISO ondertussen op 2500 had staan, heb ik mijn spullen maar ingepakt en ben ik terug gegaan naar de camping. Toch nog even achterom kijken natuurlijk. Met al mijn spullen in mijn handen zie ik de bever aankomen! Vlug alles neergelegd, spullen weer uitgepakt en terug gaan zitten. Ongelofelijk maar waar ging de bever verder waar ik dacht dat hij gebleven was, zo'n 7 meter voor me zonder mij in de gaten te hebben. Misschien had de foto beter gekund, maar wat een beleving!

Naast de bever was de waterspreeuw ook een dagelijkse bezoeker op de rivier, langs de tent.  

Naast alle vlinders en hagedissen zou in de eerder bezochte groeve ook een slechtvalk en oehoe moeten broeden. De slechtvalken hadden we al waargenomen, maar de oehoe nog niet (die kans schatte we ook erg klein). Op een avond was ik alleen in de groeve, bij aankomst hoorde ik al wat krijsen, een jonge oehoe!! Erg hoog en ver kon ik hem of haar zien zitten, maar deze ging snel op de wieken en verstopte zich. Vlug mijn camera gepakt, want je weet maar nooit... Enkele seconden later kwam dit volwassen exemplaar om een hoekje vandaan gevlogen, veel dichterbij dan het jong! En vervolgens vloog deze ook nog over me heen. Dan zie je pas hoe groot ze eigenlijk zijn! Heb die avond erg goed geslapen :-)

Sint Jansvlinder langs het pad naar de groeve toe, ook erg mooi!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten