woensdag 10 augustus 2016

SLOVENSKÝ RAJ

Zoals ik al aangaf; een nieuw blogje over het Slowaaks Paradijs. Een nationaal park ten zuid-oosten van de Hoge Tatra. Hoge heuvels waren het, met prachtige rotspartijen, riviertjes, grotten, bossen en een enorme biodiversiteit aan flora, vlinders en nog veel meer.

Aangekomen op camping Podlesok, die bij het park hoort, zette we voor de eerste keer deze vakantie onze tent op (in Praag hadden we een kleine cabin en in de Tatra dus een pension). Omdat we deze tent al drie jaar gebruiken ging het heel soepel. En dat werd ook even gecheckt door de lokale grasmaai-meneer (hovenier is een groot woord) die met een benzinemaaier heel de camping aan het maaien was (en daar groeit veel gras!). Toen de tent na 20 minuutjes stond zei hij op zijn beste Engels dat het een mooie tent was en dat we er dus wel goed móesten slapen! Kan niet anders! De rest van de dag hebben we lekker gerelaxed omdat het bijna 30 graden was. En dat met uitzicht op de Hoge Tatra!

De volgende dag ging vroeg de wekker en maakte we onze eerste wandeling. De wandelingen daar zijn erg gewild bij locals, hikers en vakantiegangers, eigenlijk iedereen dus. Dit is omdat ze erg spectaculair zijn. De route die wij liepen ging door een rivier. Voor ons gelukkig stond er weinig water. Overal trappetjes, bruggetjes, of dat zonder -tjes. Veel trappen waren misschien wel 15 meter hoog, smal en niet bepaald professioneel. Maar dat maakt het wel extra leuk en spannend!

's Middags terug van de wandeling nog even boodschappen gedaan en lekker gekookt. Nog even een avondrondje wandelen rondom de camping. In een plas water ontstaan door regen vond ik enkele geelbuikvuurpadden (Bombina variegata). Voor mij de eerste keer dat ik ze zie! In de ene plas vind ik er drie, en na heel wat foto's gemaakt te hebben vond ik er (ondertussen in het donker) nog eens een aantal in een paar plasjes. Vandaar dus ook een foto van een van deze prachtige diertjes. Ook tijdens de andere wandelingen in het nationaal park vonden we nog meer geelbuikvuurpadden.

Behalve dat ik verbaasd was over de vele geelbuikvuurpadden stond ik ook versteld van de hoge dichtheid grauwe klauwieren! In elk stukje natuur wat ook maar een beetje geschikt leek kon ik wel een koppel ontdekken. Zo kon ik rondom de camping al 7 koppels vinden!

Wat een prachtige omgeving hier, wat veel soorten, aardige mensen en wat hebben we hier genoten.

Deze keer ga ik niet zeggen wat er in de volgende blog komt, gewoon omdat ik het zelf niet weet :-)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten